Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

15. 08 - Velika Gospa - Blagdan Uznesenja BDM na Nebo

...povratak

Marijino uznesenje na nebo, kruna je njezina bogomajčinstva i vječnog djevičanstva. Sveti German, carigradski patrijarh († 733) u prilog Marijina uznesenja izjavljuje:

"Kako bi smrt mogla progutati onu, uistinu preblaženu, koja je slušala Božju riječ, bez požude i sudjelovanja muža začela osobu Božje Riječi, rodivši je bez boli te koja se potpuno sjedinila s Bogom?"

Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo

"Blago onima koji su čista srca jer će Boga gledati!" ( Mt 5.8).

Rosa mystica nastavlja i nakon uznesenja u nebo zagovarati za svoju djecu i biti nam uzor vjere, ljubavi i nade u uskrsnuće.

Velika Gospa, blagdan je omiljen u hrvatskom narodu. Marijanska svetišta toga su dana puna hodočasnika koji molitvom, pjesmom, s krunicom u ruci slave najljepši dan Odvjetnice Hrvata.

Svetkovina Uznesenja Marijina Patronus je Principalis naše župe od 1746. godine kako je zapisano na ploči uzidanoj na pročelju crkve. Pala s Prilikom Uznesenja datira od 1896.godine, a pozlaćeni drveni okvir iz 1908. godine. Na Gospinoj glavi bila je pozlaćena srebrna kruna koja je nakon restauracije slike skinuta, uokvirena, te se nalazi na oltaru.

Zavjetni darovi Velikoj Gospi

11. kolovoza 2008.

...povratak