Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

LISTOPADSKA POBOŽNOST

...povratak

Gospe od Ružarija

"Upirem svoje oči u vas, braćo i sestre svakog staleža, u vas, drage obitelji, u vas, mladi: ponovno uzmite s pouzdanjem krunicu u ruke! Iznova ju otkrijte u svijetlu Pisma, u skladu s liturgijom i u ozračju svoje svakodnevice. Neka taj moj poziv ne ostane neuslišan!" (Ivan Pavao II, Krunica Djevice Marije)

Krunica na jednostavan način predstavlja sažetak cijele Biblije. Zajedno s Marijom, slijedimo životni put Isusa Krista, od utjelovljenja do slave. Krunica nas privikava da s Marijinom predanošću i poniznošću: « Neka mi bude po Riječi Tvojoj» primamo Božje darove, križeve i iskušenja koja nam šalje za našu izgradnju.

« Krunica je jednostavan način da kroz naše misli i srce prođe svaki dan Evanđelje, Radosna vijest.» (Kardinal Franjo Kuharić)

Razmišljanja o tajnama našega spasenja učinit će nas sličnim Kristu po Marijinu uzoru. To je»sveta baština» iz koje kršćanski puk crpi snagu duha i odvažnosti. Krunica je govorna ali i višeznačna kontemplativna molitva.
Dijeli se na četiri dijela i kronološki prati događaje našega otkupljenja.

Pred oči molitelja postavlja se otajstvo Krista točno onako kako ga je opisao apostol Pavao u himnu poslanice Filipljanima: poniženje, odbacivanje, smrt i uzvišenje Sina Božjega, Isusa Krista. (Fil 2,6-11). Prema tome se i ti dijelovi nazivaju: otajstva radosti, svijetla, žalosti i slave.

25. rujna 2008. 

...povratak