Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

21.XI   PRIKAZANJE MARIJINO – GOSPA OD ZDRAVLJA 

...povratak

Gospa od zdravlja

« Ja sam zdravlje naroda;
iz koje god nevolje zavape k meni
ja ću ih uslišati!»
Usp. Ps 35(34), 3;Jon 2,3

U uvodnoj bilješci Časoslova Božjega naroda čitamo ovo: Na današnji dan (543. god.) posvete crkve Svete Marije Nove, podignute pokraj jeruzalemskoga hrama, zajedno s istočnim kršćanima, slavimo posvetu kojom se od djetinjstva posvetila Bogu potaknuta od Duha Svetoga, čijom je milošću bila ispunjena u svome bezgrješnom Začeću.
O Marijinu prikazanju opširno nam pišu apokrifi. Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli je u hram kad su joj bile tri godine. Do ulaza u hram bilo je petnaest stepenica, kojima se Marija sama uspela, premda je bila malena. Hranu su joj donosili anđeli te nije stanovala s ostalim djevojčicama već u svetinji nad svetinjama.
Marija je po svome odabranju prikazana, posvećena Bogu, određena za ostvarenje Božjeg plana o spasenju čovjeka. Bog je pripravio Marijino tijelo da postane hramom Božjeg Sina, utjelovljene Riječi.

Štovanje Marijina prikazanja vodi nas u Veneciju. Godine 1630. u Mlecima je harala kuga koja je odnijela u smrt gotovo dvije trećine stanovništva. Mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet na 21.11.1631. da će, ako kuga prestane, podići crkvu. Kuga je prestala, zavjet ispunjen. 1687. podignuta je velebna crkva u obliku krune u baroknom stilu, posvećena Gospi od Zdravlja, Madonna Della Salute.
Pobožnost Gospi od Zdravlja proširila se iz Venecije u naše južne krajeve.
Bolest nas prati cijelog života, oduvijek i dok bude svijeta. Molitva, Ispovijed i sv. Pričest najbolji su lijekovi naših slabosti, a zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja, naša višnja nada i spasenje.

Oltar Gospe od Zdravlja u našoj crkvi ponovo je, dogradnjom desne lađe, postavljen 1893. godine. Slika je, odobrenjem Sv. Stolice, presvučena srebrom od zavjetnih darova. Na slici je Bog Otac, dva anđela, Sv. Ivan Trogirski, Sv. Roko i prikaz Trogira, 68 zvijezda i srce.


Na blagdan Gospe od Zdravlja, ove godine obilježavamo i veliki jubilej. Naime, navršava se sto godina da su u našoj crkvi zasvirale orgulje. 1908. godine nabavio ih je tadašnji župnik prečasni don Ivan Katalinić. Sagradila ih je tvrtka Mayer iz Feldkircha u Austriji. Orgulje imaju 8 registara, 1 manual i pedale. Orgulje su ubrojene u kulturno dobro Republike Hrvatske.

Ivo Buble još od davne 1944. godine orgulja u crkvi

Ivo Buble još od davne 1944. godine orgulja u crkvi. Zahvaljujući pok. svećeniku i vrsnom orguljašu, don Veljku Jadronji, usavršavao je svoje sviranje na orguljama. Danas, premda već i u godinama, vjerno služi svojoj Crkvi, svome mjestu svirajući na slavu Božju.

1908. godine u su našoj crkvi po prvi put zasvirale orgulje

Na pomolu nove snage

objavljeno 15.studeni 2008

...povratak