Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

Božić – Blagdan Kristova rođenja

...povratak

Jaslice

Jaslice, 1908. godina.

A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: « Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.» I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći:

« Slava na visinama Bogu,
a na zemlji mir ljudima,
miljenicima njegovim!» (Lk 2, 8-14)

Božić, najradosniji je blagdan u kršćanskom svijetu. Blagdan je to neprestane povezanosti Boga s čovjekom. I Riječ je Tijelom postala, On besmrtan, po Božiću postao je smrtnikom, da bismo mi po njemu postali besmrtni. Riječ Božja uzima naše ljudsko tijelo da bi s nama bio jednak u svemu osim u grijehu.

« Bog se počovječio, da se čovjek može pobožanstveniti. ( Sv. Augustin)

Preko Isusa, Bog želi obnoviti svoje veze s čovjekom, želi ga preporoditi, priviti sebi, otvoriti ga svojoj ljubavi, Isus je sveprisutni , bliski Bog, Bog dostupan čovjeku.

«Ljubav Božja prevelika,
Primi pravu put čovjeka:
S neba siđe dolje radi grešnika,
Rodi se u štali, radi čovjeka.»

Božić je obiteljski blagdan. Isus je začet po milosti Duha Svetoga, ali je rođen u obitelji, zajednici muškarca i žene, božanskoj i svetoj ustanovi.

Božić je blagdan mira, pomirenja. Anđeli su navijestili na zemlji mir ljudima dobre volje. Vidjeli su da je nebeski Jeruzalem sagrađen od svih naroda svijeta. Raduje se vojska anđela jer se ljudskom rodu objavilo vječno spasenje.

Bog dolazi tiho, objavljuje se skromno, nenametljivo, svakom čovjeku. Isus je istinsko svijetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka i po kojem, oni koji ga prime, postaju djeca Božja. Božić je rođendan Života koji se neprestano događa u svakom kršćaninu.

«Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke. To je uvijek novo otajstvo koje nipošto ne stari time što ga razum spoznaje.» (Sv. Maksim opat)

Sretan Božić!
Na dobro vam došlo Porođenje Gospodinovo!

Božićna osmina

26.12. Sv. Stjepan, Prvomučenik
27.12. Sv. Ivan, apostol i evanđelista
28.12. Sv. Obitelj, Nevina Dječica
31.12. Misa zahvalnica
01.01. NOVA GODINA, Marija Bogorodica

06.01. BOGOJAVLJENJE – BLAGDAN SVETA TRI KRALJA

Ant. Zvijezda sva u plamenu blista i pokazuje Boga, Kralja kraljeva. Mudraci je vidješe i velikom Kralju dare doniješe.

Bogojavljenje ili Sveta Tri Kralja, jedan je od najstarijih kršćanskih blagdana. Svetkovinom Bogojavljenja, slavimo radosni čin Gospodnji kojim Spasitelj dolazi ne samo izabranom narodu, nego i svim drugim narodima.

I mudraci koji su bili pogani, pozvani su biti subaštinici obećanja u Isusu Kristu, po Evanđelju. Za Boga nema odabranih, svi smo jedan, njegov narod, a on Bog sviju.

« Vidjet će ga oni kojima nije naviješten, shvatiti oni koji za nj nisu čuli.» (Rim 15,21)

Siromašni i neuki pastiri, bogati i učeni mudraci primiše Krista otvorena srca.

Bogojavljenje je svetkovina univerzalnosti Crkve. Bog je otajstvo našeg spasenja objavio svim narodima na prosvjetljenje jer svi mi trebamo krenuti za Kristom, svijetlom u tami.

«Tko li je Kralj taj
Što zvijezdama zapovijeda,
Od koga dršće svemir sav
I svi mu služe stvorovi?»

Zvijezda, od samog sunca sjajnija navijestila je da naš nebeski Stvoritelj dolazi k nama da postane Bog s nama!

objavljeno 24.prosinca 2008.

...povratak