Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

...povratak

Jacopo Tintoretto, Raj, detalj slijeva, oko 1565. godine

Jacopo Tintoretto
Raj, detalj slijeva, oko 1565. godine

1. XI   SVI SVETI

"Vi ste hram Boga živoga, kao što reče Bog. Prebivat ću u njima i hoditi među njima, i bit ću Bog njihov, a oni narod moj. Budući da imamo ova obećanja,očistimo se, ljubljeni, od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjem!" (2 Kor 6, 16b;7,1)

Blagdan Svih Svetih, blagdan je svih ljudi koji su u svojem životu ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Blagdan je to nebrojivog mnoštva iz svakog naroda, vjerujemo i iz našeg koje je živjelo i vjerovalo Kristovim blaženstvima, mnoštva koje nije robovalo prolaznim dobrima nego onih koji su žeđali za pravdom, koji su trpjeli s obespravljenima i potlačenima i po kojima se Bog proslavio.

Ljubav prema Bogu i ljudima bila je jača od njihovih nedostataka, bila im je pokretač u svakoj  borbi sa sobom, vodila ih je u njihovim djelima, stoga su i mogli biti nositelji Božjeg svjetla u svijetu.

Misao na njih potiče nas na razmišljanje kako i naš život, uza sva iskušenja, mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućeg života kako bismo jednom i mi bili odsjaj i odsjev Božje svetosti.

2.XI    DUŠNI DAN

Jer tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima i pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.    Pokojničko predslovlje I

Smrt obilježava konac ovozemaljskog života i početak vječnog; duša se dijeli od propadljiva tijela. Ona se susreće s Bogom   u posebnome sudu.

Dan nakon proslavljene i hodočasničke, slavimo i čistilišnu Crkvu u kojoj se neumrla ljudska duša priprema za sjedinjenje s vječnim i svetim.

Tim dušama, koje kušnja ognja obvezuje na čišćenje u očekivanju pune nebeske radosti, Crkva posvećuje poseban spomen, potičući nas da se za njih molimo.

Dan je to kada obilazimo grobove naših najmilijih, znanih i neznanih ljudi, dan je to kada groblja ožive u bojama cvijeća i treptaju svijeća, a nadasve dan ispunjen molitvama koje će utihnuti tek na koncu vremena.

„ Tada ćemo biti slobodni i vidjet ćemo,
Vidjet ćemo i ljubit ćemo,
Ljubit ćemo i zahvaljivat ćemo.
Gledaj, to će doći na kraju, na kraju bez kraja.“
                                                          ( Sv. Augustin)

 

objavljeno 26. listopada 2009.

...povratak