Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

5. travnja  Cvjetnica

...povratak

„ Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana Davidovu sinu!“

Klikni iz sveg srca, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaši na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. (Zah. 9,9)  

Nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki Tjedan, u kojem slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.

Svjetina mu hrli ususret kličući: „ Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana Davidovu sinu!“ Ljudi mu iskazuju počast mašući palminim i maslinovim granama, sterući svoje halje pred Njega. Narod ga slavi kao kralja. Ali iznenada, zaokret. Ne htijući povesti bitku protiv rimskog okupatora, mnoštvo ga napušta podupirući njegove neprijatelje. Gomila viče i potiče na njegovu osudu. „Raspni ga, raspni!“ Podno križa ostaju njegova majka i ljubljeni učenik. Osluškuju njegove riječi, posljednji vapaj.

Slavlje Cvjetnice odvija se u napetosti ova dva događaja: Kristove slave i njegove muke. Znamo kojim je putem poniženja koračao naš Spasitelj ali isto tako znamo i za zoru uskrsnuća. U Kristovu licu otkriva se i naš život, naš put, naša nutarnja borba.
„ Tko sam ja u Isusovoj muci, u onom mnoštvu pozitivnih i negativnih likova?“ Zar se danas ne obistinjuje Isusova istina? Muka, nepravda, patnja, zar nisu tu oko nas, u nama?!

Krist je uzeo posljednje mjesto na svijetu – KRIŽ- i upravo nas je tom krajnjom poniznošću otkupio i trajno nam pritječe u pomoć. (Benedikt XVI)
Isus je svuda oko nas. On nas čeka u kruhu, vinu, prezren, ponizan, u ljudima beznačajnim poput nas.

Evanđelje je i danas tu, uprizoruje se svakodnevno, i lica ista nalazimo. Isus je živ! Treba ga prepoznati i spoznati. On je svjetlo, jedino svjetlo koje rasvjetljuje svijet obavijen tamom i daje nam hrabrosti potrebne za život vječni.

objavljeno 05. travnja 2009.

...povratak