Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

22.11.2009 BLAGDAN KRISTA KRALJA

...povratak

Rafael - Disputa o sakramentu, detalj

Rafael, Disputa o sakramentu, detalj

Blaženi i jedini Vladar, Kralj Kraljevâ i Gospodar gospodarâ, koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga niko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! (1Tim6,16)

Crkva slavi svoga Kralja, pružajući nam sliku suprotnu zemaljskim kraljevima.
To nije kralj koji sjedi na prijestolju s kraljevskim plaštem, krunom i žezlom, simbolima svemoći vladarske.
To je kralj čije je prijestolje – KRIŽ, kruna – TRNOVA. To je kralj čije kraljevstvo nije od ovoga svijeta.
Kralj je to koji se dragovoljno predao u smrt, kralj koji rekao, da ako želimo ići za njim, svakodnevno s ljubavlju prihvaćamo svoj križ. Isus, strpljivi patnik, ne proklinje svoju sudbinu niti ljude oko sebe. Kralj je, jer s križa oprašta neprijateljima i raskajanom razbojniku, što kao žrtva nasilja predaje duh Ocu, ne dopuštajući da ga slome nepravda i zloća. Tko je kao Bog naš?!
Kraljevstvo se Božje, milošću Duha Svetoga, događa u našem srcu kad se opredjeljujemo za dobro, kad opraštamo, kad činimo djela ljubavi, kad podnosimo one koji su nam teški i kad blagoslivljamo one koji nam čine zlo, kad mržnju pretvaramo u ljubav.
Krist, Kralj svega stvorenoga „ nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge .“ Isus je htio biti ponižen da bi svim ponižavanima, radi istine i pravde vratio čast.
Uskrsnućem, Isus živi i kraljuje u nebu i u našim srcima koja su mu otvorila vrata vjere i ljubavi i kojemu ćemo se svakodnevnim življenjem djelotvorne ljubavi suobličiti.
On je Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi. (Izl 3,14) U toj njegovoj vlastitoj vječnosti, prisutna je i vječnost njegova kraljevstva.

Slavit ću te, o Bože , kralju moj,
Ime ću Tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Svaki ću dan tebe slaviti,
Ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.
Ps 145(144)1-13a

objavljeno 14. studenog 2009.

...povratak