Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

25. veljače  Korizma

...povratak

Raspelo

Raspelo, XV stoljeće, Župa Uznesenja BDM

Ovako govori Gospodin Bog, Svetac Izraelov: Mir i obraćenje - spas vam je, u smirenu uzdanju snaga je vaša. Stoga Gospodin čeka čas da vam se smiluje, i stog gleda da vam milost iskaže, jer Gospodin je Bog pravedan – blago svima koji njega čekaju. (Iz 30, 15.18)  

Korizma (lat. quadragesima) liturgijsko je vrijeme u kojemu Crkva svake godine, na obnovljeni način, poziva svoje vjernike da se u vremenu od četrdeset dana postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, suživljeni s Kristom, pripremimo za pashalni misterij.

    Korizma započinje Pepelnicom, Čistom srijedom. Pepeo, kojeg dobijemo od blagoslovljenih grančica masline iz prethodne godine, simbol je pokore, poniznosti i žrtve. Dok nas svećenik u znaku križa pepeli, slušamo riječi: «Obratite se i vjerujte evanđelju!» (Mk 1,15)
Obratiti se, znači dozvoliti da nas osvoji Isus, te se s njime «vratimo» Ocu. Korizmeni hod obraćenja, postaje prava prigoda, milosno vrijeme, da obnovimo svoje sinovsko predanje u ruke Božje i da oživotvorimo ono što nam Isus neprestano ponavlja: « Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.» (Mk 8,34)


Korizma je proljeće, buđenje života, ona nosi novu nadu u čovjekov život, To je vrijeme ozdravljenja čovjekove duše, preispitivanja vlastite savjesti, discipline tijela i duha. To je vrijeme u kojemu bi svaki kršćanin trebao napraviti zaokret u životu, odricanjem od grijeha, priznavanjem i oprostom onima koji su nas povrijedili. Slobodna i čista srca lakše ćemo kročiti kroz život, ići ususret drugome čovjeku i otvoriti se prema Bogu.

Korizma je spomen na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, Mojsije na Sinaju, Ilija na Horebu. Korizma je «povlačenje» vjernika u poseban način života s ciljem pročišćavanja srca i savršenijeg vršenja kršćanskih dužnosti. Korizma je svakom kršćaninu povoljan trenutak za pažljiv ispit o svojim nutarnjim raspoloženjima i nagnućima.
U korizmenom vremenu, Crkva, slušajući Evanđelje, predlaže neka posebna djela koja prate vjernike na putovanju nutarnje obnove:

Molitva – čini naš post ugodnim pred Gospodinom i daje mu spasenjski učinak. Molitva u korizmi treba biti ustrajnija, pouzdanija. Molitva čisti našu dušu i čini je plodnijom da bismo po Isusu došli k Ocu, punini ljubavi.
« Ispovijedajte jedni drugima grijehe i molite jedni za druge, da ozdravite. Mnogo može žarka molitva pravednikova. Braćo moja, odluta li tko od istine, pa ga tkogod vrati, znajte: tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.» (Jak 5, 16.19-20)

Post – po Kristovu primjeru, post je najosnovniji element vršenja korizme. Post je uspostavljen za ozdravljenje duše i tijela. Postom krotimo poroke i postajemo gospodari tijela. Uz post, moramo činiti i druga djela u kojima se ogleda ljubav prema Bogu i bližnjemu.
« Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! Približite se Bogu, i on će se približiti vama. Očistite ruke grešnici! Očistite srca , dvoličnjaci! Ponizite se pred Gospodinom i on će vas uzvisiti!» (Jak 4, 7-8.10)

Milostinja – « Kako će Božja ljubav ostati u onomu tko zatvori svoje srce kada vidi brata u nevolji?» (1Iv 3,17; Jak 2,15) Pod milostinjom treba shvatiti sva djela milosrđa prema bližnjemu, to znači davanje i opraštanje. Popravljajmo jedni druge, mijenjajmo sebe, podarimo osmijeh jedni drugima, razveselimo tužna srca. Unesimo se u milosrdna djela, zanemarimo vlastita trpljenja i kao Majka Terezija donesimo svijetlo Božje ljubavi beznadnim i bespomoćnim. Budimo svijetlo u tami! U svakoj potrebitoj osobi, žedni Krist sa križa vapije za našom ljubavlju. Utažimo Kristovu žeđ svojom ljubavlju i trpljenjem svojega srca pomažući bližnjima, pomažući svakom čovjeku kako bismo postali dionici otkupljenja Kristova. Korizma neka nam bude poticaj da se počnemo mijenjati, da se odreknemo loših navika i svladamo vlastite grijehe, kako bismo čista srca došli pred uskrsloga Gospodina.

KRIŽNI PUT

Katolička pobožnost u kojemu se spominje četrnaest ključnih događaja puta na Kalvariju - Isusove Muke.

I. postaja

Isusa osuđuju na smrt

II. postaja

Isus prima na se križ

III. postaja

Isus pada prvi put pod križem

IV. postaja

Isus susreće svoju svetu Majku

V. postaja

Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

VI. postaja

Veronika pruža Isusu rubac

VII. postaja

Isus pada drugi put pod križem

VIII. postaja

Isus tješi jeruzalemske žene

IX. postaja

Isus pada treći put pod križem

X. postaja

Isusa svlače

XI. postaja

susa pribijaju na križ

XII. postaja

Isus umire na križu

XIII. postaja

Isusa skidaju s križa

XIV. postaja

Isusa polažu u grob

objavljeno 27. veljače 2009.

...povratak