Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

SVIBANJSKA POBOŽNOST

...povratak

„Molitva krunice je molitva čovjeka za čovjeka, to je molitva ljudske solidarnosti, kolegijalna molitva otkupljenih koja odražava duh i nakane prve otkupljene, Marije, majke i slike crkve: molitva za sve ljude svijeta i povijesti, za žive i mrtve, koji su pozvani da budu s nama Tijelo Kristovo i da postanu s Njim subaštinici slave!“ ( Ivan Pavao II)

Mjesec svibanj ne obiluje samo probuđenom prirodom,suncem, ljepotom i mirisom cvijeća nego i našom ljubavlju prema Majci Božjoj koju štujemo moleći krunicu.
Pobožnost krunice posebno su širili subraća sv. Dominika. Današnji oblik krunice uobličio je dominikanac Alain de la Roche, a odobrio ga je papa Pio V.
16. listopada papa Ivan Pavao II, proglasivši 2002. godinu godinom Krunice, obdaruje nas novim otajstvima Svjetla, potičući nas da molitvom krunice razmatramo otajstva Kristova života u kojima je Marija, Majka Crkve, na jedinstven način sudjelovala.

Krunica je evanđeoska molitva jer se nadahnjuje Evanđeljem. Ona otajstvo Krista stavlja pred naše oči. Kroz ponavljanje „ Zdravo Marijo“ hvalimo Krista. Isus je uvijek onaj isti; od djevičanskog začeća, betlehemske štalice, preko prikazanja u Hramu, javnog djelovanja, smrtne borbe u Getsemanskom vrtu, bičevanja, krunjenja, Kalvarije, slavnog uskrsnuća, uzašašća do izlijevanja dara Duha Svetoga.
Moleći krunicu, trebamo razmatrati otajstva života Gospodinova promatranim kroz srce One koja je Gospodinu bila najbliža, da bismo na taj način mogli crpsti pravila za naš život.
Krunica je molitva Mariji, Majci Crkve, jezgri svih čudesa, našoj posrednici kod Sina. Moleći otajstva svete krunice, povezujemo se i ujedinjujemo s Isusom, istinitim svjetlom, koji je središte i cilj svake naše molitve i zaziva, onome kojem poput Tome možemo reći: „Gospodin moj i Bog moj“

Pobožnost krunice je svaki dan u Župnoj crkvi u 18.30!

objavljeno 29.travnja 2009.

...povratak