Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

USKRS 

...povratak

A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao, pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti." (Mt 28,1-10)

"Ja sam uskrsnuće i život!" , detalj iz župne crkve

"Ja sam uskrsnuće i život!", detalj iz župne crkve

Uskrsnuće Isusa Krista jezgra je i srce naše vjere. Bez vjere da je Isus uskrsnuo ne možemo se zvati kršćanima. Isusovim uskrsnućem sve je novo, preobraženo. Smrt je prevladana, nikakvo zlo nema više utjecaja. Stari svijet u kojem je vladao grijeh, patnja, smrt više ne postoji. Stvoren je novi, preobraženi svijet u kojem je sve otkupljeno i ne može propasti. Kristovo uskrsnuće početak je novoga svijeta i zalog je našeg uskrsnuća koje se već sada ostvaruje dok se s mukom i naporom opiremo zlu i grijehu i koje će se u punini očitovati kad se Krist pojavi na kraju vremena.

Da je Krist uskrsnuo, možemo danas doživjeti istom snagom kao što su to doživjeli apostoli. "Jer, Isus je isti, i jučer, i danas i uvijeke." (Heb 13,8)

Ukazuje nam se u njegovoj zajednici, među bratom i sestrama u svetoj pričesti. Uskrsli tada stoji u nama. O Njemu razmišljamo, s Njime se suobljičujemo, s Njime patimo, po Njemu se veselimo.
Dopustimo da nam Uskrsli zagrije srce, preobrazi život, unese mir u naš nemir.
Radujmo se Kristu, opredjeljujući se za njegov put, put bez alternativa, put istine, mira i ljubavi koji nas vodi ka spasenju.

Uskrsnućem, Bog dokazuje da je pobijedio smrt pa apostol Pavao može reći: "Gdje je, smrti, tvoja pobjeda? Gdje je, smrti, tvoj žalac?" (1Kor 15,55) Krštenjem, kršćani se "krste" u Kristovu smrt da bi napokon s njime uskrsli. (Rim 69) Gospodin će sići s neba, najprije pustiti mrtve da uskrsnu a  "zatim ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu." (1Sol 4,16)

Isus je uskrsnuo i tijelom. "Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam to! Opipajte me i vidite, jer duh tijela ni kostiju nema, kao što vidite da ja imam." (Lk 24,39) Ali to je tijelo drugačije, to je proslavljeno tijelo koje je na nov način prisutno među svojima.

Proljeće je. Priroda buja, obnavlja se. Obnovimo se i mi. Obnovimo našu vjeru, naša srca da krist vazda bude naše veselje uskrsno, jer u životu sviju, uskrsnuće mora doći, radost Uskrsa mora osvanuti.

objavljeno 12. travnja 2009.

...povratak