Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

...povratak

02.VII BLAGDAN GOSPE OD KAPELICE

Gospe od Kapelice

Magnificat anima mea Dominum. (Lk1,46)
Veliča duša moja Gospodina.

U riječima ponizne službenice Gospodnje, prepoznajemo Marijino pripadanje Bogu, njenu nesebičnost, i stavljanje u potpunosti na raspolaganje Božjoj inicijativi, njenu zauzetost u služenju ljubavi.

Marija, najljepše ime. Marija, majka utjelovljene Riječi, Marija „ogledalo očekivanja ljudi naših dana“. Marija, ogledalo svake svetosti.

Vjera u Krista i štovanje njegove Majke bīt su kršćanskog života hrvatskog naroda. Hrvati su očarani „najljepšom zvijezdom na nebu kršćanstva“ (Rudolf Brajčić). Stoga, još davne 1672. godine pavlin Andrija Eggerer proglašava Hrvatsku uistinu marijanskom Regnum Croatie vere Marianum.
Od samih početaka kršćanstva, Hrvati posvećuju Gospi na obali Jadrana crkve, samostane, katedrale. Brojne starohrvatske crkvice na uzvišicama, posvećene su Majci. Uspinjanje k njima simbolično je čovjekovo uzdizanje iz ovozemaljskog ka produhovljenom svijetu. Hrvatska duša je marijanska. Narod majci iskazuje zahvalnost i pokazuje svoju vjernost. U nevolji podiže svoje oči k njoj, Ona vida rane, oporavlja pregažene živote. Njezinoj se majčinskoj dobroti, čistoći obraćaju muškarci i žene. Marija nam pokazuje što je ljubav i koji je njezin izvor iz kojega ona crpi snagu.

Marija, naša Gospa od Kapelice, već gotovo tri stoljeća bdije nad našim mjestom, nad ulazom u rogozničku luku. Obranila nas je od pomora crnih ospica, sačuvala u vihoru rata, utješila svaku dušu koja joj se obratila, koja je u njoj tražila utočište i nadu. Malo je susreta koji nas toliko raduju i gotovo cijelu godinu ispunjaju toplinom kao susret sa Svetom Slikom, Marijom i njezinom rođakinjom Elizabetom. Susret dviju žena odiše zanosom, ushitom. Obje, opečaćene Božjom voljom i milošću, nose pod srcem Božja stvorenja. Elizabeta prva ispovijeda vjeru da je Marija majka Gospodina. Marija svojim „ neka mi bude „ , dopušta da njezin život bude prostor proslave Boga i ostvarenja Božjega plana. Marija vjeruje i u toj vjeri ide ususret čovjeku.
Marija nosi Boga u svakome svome činu, koraku, pogledu. Marija je žena nade. Božja Riječ je njezina riječ. Marija je žena koja ljubi. Marija je Majka svih vjernika. Majko, Gospe od Kapelice, sjajna zvijezdo sreće naše. Kako si pohodila svetu Elizabetu, rodicu Tvoju, tako pohodi stanove siromašnih srdaca naših da ne ugasne u njima onaj žar ljubavi i ustrajne odanosti naspram Tebi jedinome Sinku Tvome, Kristu Spasitelju.

objavljeno 01. srpnja 2010.