Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

...povratak

13.VI SV. ANTUN PADOVANSKI

Per Antonium ad Jesum

Niša sv. Ante (1907.) - župna crkva

Niša sv. Ante (1907.) - župna crkva

Po Antunu k Isusu. Te velike, znakovite riječi izrekao je papa Pio XI prigodom 700. godišnjice smrti sv. Antuna , velikog učitelja duhovnog života, primjera kreposti i svetosti, sveca čitavoga svijeta.

Sveti Antun Padovanski, potomak plemićke obitelji, rođen je 1195. u Lisabonu. Krsno mu je ime bilo Ferdinand.

Potaknut mučeničkom smrću misionara – franjevaca, odlučio je pristupiti Družbi Male braće i nastaviti njihov put u Maroku. Postavši franjevac, uzeo si je ime Antun prema sv. Antunu Pustinjaku. Krhka zdravlja, razbolio se i htjede se vratiti u Portugal, no oluja ga izbaci na obale Sicilije. Otuda se Antun uputi u Asiz, u Porcijunkulu gdje susreće sv. Franju Asiškog.
Polako se počelo otkrivati njegovo veliko teološko znanje i propovjedničke sposobnosti. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Nastanjuje se u Padovi gdje ga sv. Franjo imenuje prvim učiteljem teologije Male braće – franjevaca. Umire u 35. godini, 13.VI 1231. Samo devet mjeseci poslije, papa Grgur IX proglašava ga svetim. Kad su Antunove posmrtne ostatke premještali u baziliku u Padovi, otvorili su kasu i ustanovili da je tijelo raspadnuto dok je jezik bio posve svjež. Tim čudom, Bog je sv. Antuna priznao i nagradio kao izvanredno zaslužnog propovjednika. On je mnoge poučio, utješio, odvratio od krivovjerja, grješna života i priveo Bogu.

Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako vanredna čudesa kao što je tvorio po sv. Antunu i na njegov zagovor. Mnoge je Bog po svojem ugodniku očuvao od smrti. Svoju snagu pri obraćenju grešnika crpio je sveti Ante od Boga. Jednom je propovijedao u nekom gradiću gdje ga je jedan građanin pozvao k sebi davši mu sobicu na sami. Svetac je cijelu noć probdio moleći. Čovjek taj obilazeći kuću vidje sv. Antuna gdje moli i u rukama drži djetešce. To je bio mali Isus. Antun opazi čovjeka ali mu zabrani da za njegova života razglasi viđenje. Čovjek je održao svoju riječ te ju nakon svečeve smrti objavi. Ta slika postala je uobičajeni prikaz sv. Antuna.
Sv. Antun, svjetlo je i vođa kršćanskoga naroda. Svetac, naš brat, nasljedovao je Isusa u savršenstvu za svojega zemaljskoga života. Svoj život u vjeri i herojskoj ljubavi posvetio je Bogu i braći. Sada, blizu Krista u raju, naš je uzor nasljedovanja i vječni zagovornik.

objavljeno 13. lipnja 2010..