Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

24. siječnja – ZAVJETNI DAN ŽUPE ROGOZNICA

...povratak

Gospe od Kapelice

Godina 1887. Mjestom su harale crne ospice. Zvona su povazdan brecala. Nije bilo kuće iz koje ne iznesoše mrtvaca. Tuga, strah i jad uvukoše se u narod.
Tadašnji župnik, don Tode Pavlinović, prepustio se milosti Božjoj. Okupivši narod, uputiše se ka svetištu Gospe od Kapelice, vapeći pomoć.
I Gospa ih je uslišala, ospice su se iskorijenile, a vjera u Majku Božju učvrstila i produbila. Od toga događaja, 24. siječnja slavi se kao Zavjetni dan naše župe.
Marija je, od trenutka svojega postojanja, bila predodređena za dostojanstvo Bogomajke. Po svojemu poslanju, Marija zauzima mjesto u Božjem planu spasenja čovjeka.
Bolest nam je bila, jest i bit će čest gost. U bolesti čovjek trpi, na osobit način osjeća svoju nemoć. Zato mu je potrebna moralna snaga. Nju će dobiti moleći po Marijinom zagovoru, s potpunim predanjem u Boga i njegova sina Isusa Krista. „ Zdravlje bolesnih, moli za nas!“
Jedini lijek koji je kroz duga stoljeća, kod bogatih i siromašnih, učenih i neukih, pokazao svoju učinkovitost, zove se Marija.

Sveta Misa je na Kapelici u nedjelju u 10.30. Predvodi je don Luka Vrljičak, prof. i pedagog Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ u Splitu.

objavljeno 22. siječnja 2010..

...povratak