Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

ADVENT

...povratak

Od Jude žezlo se kraljevsko ni palica vladalačka od nogu njegovih udaljiti neće dok ne dođe onaj koji će se poslati: on je iščekivanje naroda.

Post4 9,10

Došašćem, vremenom radosne nade, započinjemo novo liturgijsko vrijeme, koje nas unatoč beznađu današnjeg svijeta, pripravlja na slavlje rođenja Gospodina našega Isusa Krista i na onaj konačni susret s Gospodinom koji će se dogoditi na svršetku svijeta kada će se pojaviti kao Kralj svega stvorenoga i Sudac svih ljudi.

No, Isus nam se neprestano obraća kroz svoju Riječ koja nam se naviješta u njegovoj Crkvi, njegovu otajstvenu tijelu. Uzevši ljudsko tijelo i postavši nam jednak u svemu, osim u grijehu, Isus se pojavljuje kao Svjetlo svijeta na prosvjetljenje svakoga čovjeka. Oni koji ga prime, postaju djeca Božja.

Došašće je i pokorničko vrijeme koje nam je dano da okajemo svoje grijehe i da činimo djela milosrđa kako bismo iskreno, čista srca primili Betlehemsko djetešce. Stoga, budimo duhovno pripravni, bdijmo jer „ Vrijeme je da se oda sna prenemo, jer nam je spasenje bliže nego kad povjerovasmo .“ ( Rim 13,11)

Došašće je vrijeme za ponovno otkrivanje nade koja je usidrena u Kristu. Danas, posebno u svijetu otuđenosti, nihilizma, trebamo nadu, svijetlo Spasitelja, koje nam dolazi od Marije, djevičanske majke Mesije. Stoga, Gospodinu recimo: Da! U vjeri, nadi, ufanju, ispunjeni ljubavlju, krenimo za njim vršiti volju Njegovu na radost nas, ljudi, čitavoga svijeta.

Sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće-duh vaš i duša i tijelo neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je Onaj tko vas poziva, on će to i učiniti. 1Sol 5, 23-24
 

Da se što bolje pripravimo za dolazak Djeteta, određene su četiri nedjelje Došašća.

1. nedjelja Došašća

Prorok Izaija moli Gospodina da svrati svoj pogled na odlutali narod, da ga ponovo uzme k sebi.
Ovako govori Gospodin: „ Glavar njihov iz Jakova će niknuti, vladar ispred njega će izaći. Pustit ću ga k sebi da mi se približi. I vi ćete biti moj narod, a ja vaš Bog.“   Jr30, 21-22

2. nedjelja Došašća

Izaija govori narodu da će Gospodin ipak doći posred Izraela, no potrebno je pripraviti mu put, poravnati staze, pripremiti srca. Evanđelje pred nas stavlja Ivana Krstitelja, koji nas vodom čisti od ispraznosti ovoga svijeta.
Jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.   2Pt 3, 8b-9

3. nedjelja Došašća

Radosna nedjelja, Gaudete, božanska radost koja mora prebivati u našim srcima zaslugom Duha Svetoga, radost jer postajemo Kristova djeca, jer Bog silazi među nas.
Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Fi l4, 4-5

4. nedjelja Došašća

Maranatha! Krist je obznanjen, Emanuel dolazi k nama. Po anđelovu navještenju, upoznali smo utjelovljenje Krista.
Evo, začet će Djevica i roditi Sina, i nadjenut će mu ime Emanuel! Vrhnjem i medom on će se hraniti dok ne nauči odbacivati zlo i birati dobro.   Iz 7, 14b-15
 

Treća nedjelja Došašća u crkvi je i nedjelja Caritasa, kada više nego inače razmišljamo o potrebnima , slabima, odbačenima, gladnima koje Bog ne zaboravlja. Prikupljanjem sredstava, uljepšajmo život mnogočlanim obiteljima, bolesnicima i svima onima koji su u blještavilu današnjice osuđeni na život u sivilu kako bismo poput svetice iz Calcutte mogli biti jarko i sjajno svjetlo, u okrutnim vremenima živo utjelovljenje Kristova evanđelja ljubavi, a u ovim bezbožnim vremenima Riječ koja prebiva među nama puna ljubavi i istine.