Župa  Uznesenja Blažene Djevice Marije - efekt

24. siječnja   ZAVJETNI DAN

...povratak

Zdravo jesi ti, Marija
Milosti si Božje puna,
Pripravna je tebi kruna
rad' ljubavi koja prija.

Anjeli te proslaviše
Kad te Sveti Duh obsinu,
A nam drago sunce sine,
Ne može se reći lipše.
 

J. Baraković. „Pozdravljenje anjelsko“

Djevica Marija, koja je po anđelovom navještenju primila u srce i u tijelo Božju Riječ i svijetu donijela Život, priznaje se i časti kao prava Majka Boga i Spasitelja.
( Lumen Gentium, br. 53)

Puna milosti i bez grijeha, Marija je Božji dar nama ljudima koju trebamo nasljedovati i njoj se utjecati. Duša u svakom od nas neka bude Marijina kako bismo kao i Ona veličali Gospodina. Marija, svetište je u kojemu po božanskom zaručniku, Duhu Svetom, prebiva Bog.

Susret Marije i Elizabete pun je zanosa i radosti jer obje pod srcem nose život. Jedna u starosti nosi Proroka Previšnjega, onoga koji će pripraviti put Gospodinu, a Marija, djevica, živi Tabernakul, Sina Božjega.

Elizabeta prva ispovijeda vjeru da je Marija, majka Gospodina. Bog ispunja, a Marija vjeruje i u toj vjeri ide ususret ljudima, nama hodočasnicima koji ispunjeni radošću susreta već 125 godina pohodimo, zavjetujući se, ovo sveto tlo.

Preko Marije, Isusove učenice i posrednice, naše se mjesto oslobodilo strašnoga pomora crnih ospica koje su svakodnevno odnosile veliki broj duša.
Marijin zagovor neka nam bude nadahnuće, poticaj u našim poljuljanim životima, u našim obiteljima, u međusobnim susretima kako bismo sva naša traženja, sve naše nesigurnosti, boli i nemire usmjerili ka jedinome koji sve obnavlja, uzdiže, proslavlja – Kristu Spasitelju i Otkupitelju.

„ Nebeska Kraljice, prečista Djevo,
Dođosmo k tebi, sad umorni svi,
Ti si nam Majka, sve boli znaš naše,
I nama rado ćeš pomoći ti!“ ( M. Škvorc)