Božić - Rođenje Gospodnje

 

 

 

" Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu, svjetlost jaka obasja". (Iz 9,1)

Božić, izvanredan događaj, Bog dolazi k nama da postane jedan od nas. Koliko ljubavi u ovom događaju. Dijete je rođeno za nas, Bog nam je darovan. 

To je Isus, Emanuel, s nama Bog!

Poput pastira i mi smo čuli glas anđela koji nas zove u Betlehem. Ova naša crkva je poput Betlehema, živih jaslica jer ovdje, u njoj, svakodnevno susrećemo Isusa. 

Tko su oni koji su primili Isusa; to je Marija, nazaretska Djevica iz malog neznatnog gradića u Galileji, koja je, sačuvavši slavu djevičanstva, prosula svijetom vječno Svjetlo, Isusa Krista (pref), Josip, stolar, o kojemu gotovo ništa ne znamo i pastiri, skromni, prezreni koji su čuvali svoje stado. Isus nije rođen ni u Jeruzalemu ni u Rimu, nego u Betlehemu, poznatom samo po pastirima. 

Božić nam pokazuje da snaga koja mijenja svijet, dolazi od skromnih i poniznih, od Boga koji se ponizio za našu ljubav.

Isusovim rođenjem ništa više nije isto. On traži od nas da započnemo novi život, da ispunimo srca novim osjećajima. 

" Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist Gospodin". Idite u Betlehem i naći ćete Isusa.

Betlehem, kuća kruha. Ovdje, u crkvi imamo Betlehem, kruh koji blagujemo  u svetoj Euharistiji, svake nedjelje, svakoga dana.

 

Kad su pastiri došli u Betlehem, našli su dijete na slamici, povijeno u pelene. Anđeli su milozvučnim glasom pjevali " Slava Bogu na visini, a na zemlji, mir ljudima, miljenicima njegovim"! To je početak Glorie koju ponovo počinjemo pjevati nakon Adventa. Da, slava Bogu! Časteći Boga, nalazimo mir. Danas, novorođeno Dijete, želi nam podariti trajnu radost, uljepšati naše duše svojom prisutnošću, uresiti je svojim milostima. 

Došli smo u Betlehem pozdraviti Isusa ali što će biti sutra. Što će biti s ovim Djetetom u našem životu? Marija i Josip nisu našli svoje mjesto u kući nego u svratištu. Isus je i tu sretan jer je dočekan u ljubavi. Učinimo u svojim srcima Betlehem, primimo Isusa, naučimo slušati Evanđelje sudjelujući na sv. Misama, želeći dobro bolesnima, potrebitim, starima. Napravimo trajno u našim kućama Betlehem jer Isus i dalje traži mjesto po svijetu. Budimo kao Josip i Marija, otvorimo svoja srca i živimo s Isusom čuvajući njegovu Riječ. Budimo ponizni i maleni pred novorođenim Djetetom kako bismo bili veliki u ljubavi!

Ovoga Božića, neka nas zamiluje novo srce, srce božanskoga Spasitelja!

... O blaženi Bože moj,

Koliko li te stajalo 

što si me tako ljubio! (A. Liguori)

 

Sretna Nova 2019. godina!

 

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Friday the 9th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017