CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODINOVE


 

 

 

" Židovska djeca s granama palminim u ruci došla su u susret Gospodu i klicahu u sav glas: Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!

         Nedjeljom muke Gospodnje započinje Sveti tjedan u kojemu slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica, nedjelja istine preludij je u to slavlje. Isus, proslavljeni Kralj, nakon što je uskrisio Lazara, ulazi u Jeruzalem. Ljudi mu hrle u susret, spontano trgajući palmine i maslinove grane, skidaju svoje pokrivače i steru ih pred njega. Gomila viče iskazujući mu hvalu. 

         No, ne htijući povesti bitku protiv rimskog okupatora, mnoštvo ga napušta podupirući njegove neprijatelje. Gomila viče i potiče na njegovu osudu. Raspni ga, raspni! Uhvaćen, osuđen, izrugan, ponižen, razgoličen. On nosi svoj križ, svoju osudu i završava na njemu. Sjaj dobrodošlice i tama njegova ispraćaja put Kalvarije. Intenzitet boja pomiješan u jednu, odaje ljudsko sivilo u kojem se svijet nalazi, i jučer i danas i sutra, kada ne dopuštaju da u našim srcima i dušama zavlada uskrsno svjetlo. Zar i mi nemamo takvih primjera iz naše ne tako davne povijesti, a svjedoci smo i danas, ubijanja, paljenja, uništavanja u našoj blizini, u našoj " kršćanskoj" Europi, u Izraelu -Isusovoj domovini! 

Kroz njega izrečena je sva sudbina čovječanstva koja se događala i koja će se dogoditi. On je svi mi. Njegova se istina trajno obistinjuje i uvijek je egzaktna. 

I danas milijuni ostaju indiferentni pred mnogim nepravdama nevino proganjanih, žrtvama rata, napuštenih, siromašnih, djece.

Isus - mironosac - jučer, danas, sutra, skriven u kruhu, ponizan u beznačajnim ljudima, svezan, zatvoren čeka da ga prepoznamo, Njega, živu vjeru. jer, u svakom misnom slavlju, mi slavimo Isusa pod  prilikama kruha i vina, kličući: Hosana u visini! Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje! 

I nama, grešnicima, Isusovim učenicima, isto je ići putem križa, do proslavljenja. Krist je za nas, za naše grijehe podnio muku i patnju, i mi to moramo nasljedovati. Naš križonoša i naš štit je sam Krist.

... Ništa nije tako prikladno da našu dušu prodrma do najdublje dubine i da je ispuni svetom ljubavlju kao gorka patnja i smrt našega Gospodina, a mistične pčele usišu svoj slatki med iz rana toga Lava iz plemena Judina, koji je na Kalvariji iskrvario ..... (sv Franjo Saleški) 

 

Obred započinje blagoslovom maslinovih grančica i procesijom oko crkve, nakon toga slijedi Sv. misa i pjevanje Muke. Iza mise je izlaganje Presvetoga na klanjanje, Ura klanjanja, do 18.00 sati uz razmatranje "Gospinoga plača". U 18.00 Sv. Misa!

 

Razni sadržaji

Friday the 29th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017