Tjedan solidarnosti s Crkvom i narodom u BiH

"PITI SA ZDENCA ŽIVOTA"

Na Gospodnjem zdencu, na kojem se neprestano zahvaća, voda je uvijek čista i svježa, životvorna, nikada ne presušuje i uvijek svima dostaje. Mi ćemo pripremiti i darovati svoj skromni dar, a Božje neizjerno uzdarje već nam je darovano i pripravljeno za nas.

Broj računa hrvatskog Caritasa je HR0523400091100080340, POZIV NA BROJ 101 - PRIVREDNA BANKA ZAGREB 

Misli

Rekli smo da je grijeh, s prirodnog stajališta, kršenje Božjega zakona. Svaki  grijeh proizvodi trojak učinak: odvaja čovjeka od samoga sebe, od bližnjega i od Boga. Odvaja ga od samoga sebe zato što pretvara dušu u svojevrsno bojno polje. Kada zgriješimo, osjećamo se kao zvjerinjak prepun divljih zvijeri. Rekli smo također da nas grijeh otuđuje od bližnjega. Čovjek koji nije sposoban živjeti sa samim sobom ne može živjeti ni sa svojim bližnjim. Nakon što je počinio grijeh, Kajin je upitao Boga: " Zar sam ja čuvar brata svoga?" ( Post 4,9). Konačno, grijeh nas udaljuje od Boga i čini nas usamljenima. Griješeći, na neki način dižemo branu između našega duha i Boga s kojim bi on trebao živjeti u zajedništvu.

(F. J. Sheen: Život vrijedan življenja)

 

 

 

 

Da se ne zaboravi!

Prošla je 31 godina otkako je Vatikan priznao Hrvatsku

Prije točno tridesetjednu godinu, u ponedjeljak 13. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica je na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu!

 

Papa Benedikt XVI

 

" Vjerovati ne znači ništa drugo nego u noći svijeta dodirnuti Božju ruku i tako - u tišini - čuti riječ, vidjeti ljubav."

 

Vatican News prenio je vijest da je danas u 9:34 preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

“S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Daljnje informacije bit će dostavljene što je prije moguće”, stoji u objavi.

Posljednjih dana zdravlje pape emeritusa se pogoršalo. U srijedu 28. prosinca papa Franjo pozvao je na molitvu za Benedikta te ga otišao posjetiti.

U molitvu su se uključile brojne biskupske konferencije diljem svijeta. Kardinal Bozanić uputio je hrvatskim vjernicima poziv na snažnu molitvenu blizinu prema umirovljenomu Papi.

„Papa Benedikt XVI. na brojne je načine očitovao svoju ljubav prema hrvatskim vjernicima i Hrvatskoj, čiji je vrhunac bio njegov pastirski pohod našoj Domovini i Zagrebu 2011. godine. U svakoj je prigodi i nakon toga jamčio svoju neprestanu molitvenu blizinu Crkvi i svim ljudima u našoj Domovini, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni. Stoga u ovim danima kao sinovi i kćeri Crkve u hrvatskom narodu zahvaljujmo Bogu za sve plodove, poznate i očima skrivene, koje su nam došli po služenju pape Benedikta XVI. te pozivam sve hrvatske vjernike na snažnu molitvu da Gospodin izlije svoju osnažiteljsku milost prema tom velikom sinu Crkve Katoličke i prijatelju hrvatskoga naroda“, kazao je kardinal.

Posljednja misa na kojoj je Benedikt XVI. koncelebrirao sa svojim dugogodišnjim pomoćnikom mons. Georgom Gänsweinom bila je jučer 30. prosinca.

Benedikt XVI. preminuo je okrijepljen sakramentima i pun nade u Kraljevstvo Božje.

Papa Benedikt ostat će zapamćen kao prvi papa našeg doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, " skriven od svijeta", u nekadašnjem samostanu u vatikanskim vrtovima.

U vjeri svojih roditelja, rekao je, nalazio je potvrdu katolicizma kao utvrde istine i pravednosti  protiv carstva ateizma i laži koji je predstavljao nacionalsocijalizam. Ratzingeru je bilo samo 35 godina kada  na II vatikanskom saboru njegovi poticaji  doprinose onoj otvorenosti kojom Crkva ulazi u modernu. Nitko drugi kao ovaj teološki tinejdžer, kako zahvalno izjavljuje Ivan XXIII, nije znao bolje izraziti ono što je on kao inicijator kanio ostvariti ovim Saborom. 

Kao predstojnik kongregacije za nauk vjere, koji četvrt stoljeća čuva leđa Ivanu Pavlu II, upozorava: " Stvarni je problem našeg povijesnog časa taj, što Bog iščezava s obzora ljudi. Zbog gašenja svjetla koje dolazi od Boga, čovječanstvo zahvaća dezorijentiranost čije ćemo razorne posljedice sve više uočavati". Vizionar, prorok!

Nezaboravna je njegova jadikovka na križnome putu u Rimu u ožujku 2005. " Koliko prljavštine ima u Crkvi", progovara, " i upravo među onima koji bi u svećeništvu trebali posve pripadati Njemu?"

Nekoliko dana nakon što je na Veliki petak pozvao na promišljanje o samima sebi  i na očišćenje, stupio je iza zastora bazilike sv. Petra pred mnoštvo ljudi koje mu je klicalo kao 265. nasljedniku apostolskoga prvaka. On je "mali papa", jednostavan radnik u vinogradu Gospodinovu, koji dolazi nakon velikoga Karola Wojtile i zna što mu je činiti. Pravi problemi Crkve, pojašnjava Pontifex, nisu u opadanju članstva nego u opadanju vjere.

Benedikt XVI radi tiho, on samo stoji na mjestu nekoga drugoga koga se jedino mora ljubiti u koga se jedino mora vjerovati, Isusa Krista, utjelovljenu Božju Riječ.

Papa em. Benedikt XVI, jedan je od najvećih teologa XX, a i XXI stoljeća. U jednom je intervjuu napisao: "Mislim da je naša velika zadaća sada, nakon što su razjašnjena neka temeljna pitanja, u prvom redu iznova osvijetliti prvenstvo Boga. Danas je važno vidjeti da Bog postoji, da nas se Bog tiče i da nam daje odgovore. I obrnuto, kada On otpadne, koliko god sve drugo bilo pametno, čovjek gubi svoje dostojanstvo i svoju istinsku ljudskost i time ruši ono bitno. Mislim da zbog toga danas moramo staviti nov naglasak na prvenstvo o Bogu."

BLAŽENA DJEVICA MARIJA ŽALOSNA

Dušom njenom razboljenom,

rastuženom, ražaljenom

prolazio mač je ljut.

 

 

 

Pobožnost prema Žalosnoj Gospi ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: " A i tebi će samoj mač probosti dušu" (Lk2,35). Godine 1814. papa Pio VII proširio je blagdan "Gospe od sedam žalosti" na cijelu Crkvu na spomen povratka iz Napoleonova sužanjstva.

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Sunday the 26th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017